Решават за цената на водата в Югозапада

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Окончателното решение за поскъпване на водата в Югозапада предстои на 22 декември. Към момента е ясно, че КЕВР ще я повиши до 15 процента през януари следващата година.

8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10 процента спрямо действащите тарифи. Най-евтина ще живителната течност в областите Кюстендил и Перник. На най-ниска цена доставят водата няколко общински дружества. Например "Водоснабдяване" Брезник доставя вода до битовите си абонати на цена от 37 стотинки за кубик, показват данните на КЕВР. Тук обаче трябва да се има предвид, че дружеството не предоставя услугата пречистване и отвеждане на водата. В Кресна водата също е с евтинеа вода, тъй като първи протестираха, проведоха референдум и отказаха влизане във Водната асоциация-Благоевград. Останалите общини също изкат да излязат от асоциацията, но удрят на камък години наред.

ВиК-Паничище ще доставя водата на жителите в Сапарева баня на цена от 1.31 лева за кубик от 1 януари 2024 година. Именно по-ниската цена на водата в малките общини, които я доставят гравитачно, е причината в няколко области, сред които Кюстендил и Благоевград.

От областните центрове най-ниска ще е цената на водата в Пазарджик – 3 лева за кубик. На повечето места цените за кубик вода се движат между 3 и 6 лева.

Ако Комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания – да не изпълни императивните нормативни изисквания Комисията служебно да измени одобрените цени на ВиК услуги по законоустановения ред; да не изпълни националното споразумение за ежегодно повишаване с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не отчете одобреното повишение на минималната работна заплата за страната; да не отчете изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази натрупаната инфлация“, с тези мотиви се опита да оправдае увеличението председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано