Решиха казус с глобен бивш градоначалник

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В Районен съд - Благоевград решиха дело за санкционериан от екологичната инспекция бивш кмет. Наказанието, което е в размер на 10 000 лева е наложено заради бездействие и непочистено корито на река Банщица край Кюстендил. Ексградоначалникът Петър Паунов, който е юрист, оспори заповедта на РИОСВ-София пред магистратите, но в Кюстендил не пожелата да разгледат казуса и делото се гледа в Благоевград.

Според съдия-докладчикът Екателина Николова, директорката на екоинспекцията е некомпетентна, поради липса на трудов договор, че е избрана след конкурс. Според решението, Петър Паунов няма да плати глобата.

Припомняме, че сигналът за замърсяването на реката с битови отпадъци е от зимата на 2022 година. Проверката е извършена на 15 февруари. Издадено е предписание до 18 март боклуците да се почистят.Тъй като това не е изпълнено, последва наказателното постановление.

След писмена молба на кмета срокът за почистване бил удължен до 30 април. На 5 май в инспекцията постъпил сигнал за ново замърсяване на коритото на река Банщица. На място били изпратени екоинспектори, които извършили проверка по поречието на р. Банщица в землището на с.Ябълково – от моста в края на селото до бивш мотел, както и до моста на околовръстно шосе за с. Гюешево -моста срещу КАТ, и в и района на зеленчуковата борса. При огледа е констатирано, че по цялото протежение на „участъка“, с дължина не по-малко от 2 км, в речното корито и прилежащите територии на Банщица има множество битови отпадъци – стари дрехи и парцали, дюшеци, разкъсани полиетиленови пликчета и чували, опаковки от хранителни продукти, РЕТ-бутилки, хартиени и картонени опаковки, метални кенчета и др. Част от отпадъците били заплетени в храсти и дървесна растителност на реката, установени били и следи от изгаряне на отпадъци.

На място е съставен констативен протокол заедно със снимков материал за замърсяването на река Банщица, припомни struma.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано