Решиха за заплатите в парламента

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Почти единодушно депутатите гласуваха бюджета на Народното събрание без промяната. Със 158 гласа "за" и 14 "против", бе отхвърлено искането на БСП за замразяване на заплатите на народните избраници.

Червените предложиха по-рано днес част от възнагражденията им да се пренасочват хората с увреждания.

Заплатите на народните представители се променят всяко тримесечие на база данните от НСИ за средната работна заплата у нас и се равняват на три средни заплати за страната, но само в обществения сектор, където възнагражденията са по-високи от тези в частния.

От 1 март депутатските заплати ще нараснат значително, след като НСИ публикува данните за средната заплата през декември 2021 г. За публичния сектор е 1872 лева, което означава, че основната работна заплата на народните представители става 5616 лева - с 678 лева повече от сегашното им възнаграждение.

Народните представители вземат още пари и за участие в заседанията на парламентарни комисии - 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители участват в две комисии, при което надбавката става 30% или още 1684,80 лева добавка.

За председателите на парламентарни групи и зам.-председатели на парламента добавките са още по-големи 35 и 45%, което добавя между 2500 и 3000 лева към основната заплата. Отделно всеки депутат получава и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж.

Допълнително парламентът поема допълнителните разходи на народните представители за сътрудници, експертизи, офиси и др. в размер на две трети от основното месечно възнаграждение. Това са така наречените "безотчетни средства". С нарастването на депутатската заплата тези пари също се увеличават от 1 март и ще достигнат 3744 лева на месец, пресметна sega.bg

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано