Ревизоро с ритуална копка на депо от 1974 година

Сподели във Facebook

Екологичният министър Емил Димитров-Ревизоро направи първа копка за рекултивация на общинско депо, което е на повече от 40 години.

Сметището в Бобов дол ще се модернизира с 878 304 лева от държавата. В церемонията участва и кметът на града Елза Величкова.

„Много се радвам на такива моменти, защото на практика България плаща три пъти за тези депа – един път да се закрият, втори път да се изградят нови регионални системи за управление на отпадъците и трети път - за рекултивация на старите сметища“, заяви Емил Димитров.

Общинско сметище на Бобов дол е в землището на града, което не отговаря на съвременните екологични изисквания. Разположено е на територията на стара кариера и се експлоатира от 1974 година.

Проектът за техническа рекултивация предвижда съществуващите отпадъци да се съберат на територията на имота, да се оформи стабилно тяло, да се осигури отвеждане и мониторинг на подпочвените води и да се създаде възможност за последващото ползване на терена за пасище и мера. С реализацията на проекта ще се осигури опазване на атмосферния въздух, ограничаване замърсяването на повърхностните води и контрол на процесите в тялото на отпадъците. След приключването на техническата рекултивация на сметището ще се извърши и биологична рекултивация.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано