Руснаци изгониха злото от Благоевград

Сподели във Facebook

Руснаци, украинци и техни приятели, живеещи в Благоевград, изгониха злото и зимата с празника Масленица.

Масленица е аналог на Сирни Заговезни или Прошки. В Благоевград го честваме вече 23, казаха организаторите от Руския клуб в града.

Основоположници на честването са българо-руското семейство Виктория и Огнян Богдански. Днес те послещнаха гостите в двора на транспортнния им терминал край Благоевград с водка и палачинки.

"Масленица е стар обичай, запазил се още от езически времена. Празнува се през последната седмица преди Великите пости и условно разделя народния календар на два сезона – зима и пролет. Свързва се с това, че народът изпраща досадилата зима и посреща дългоочакваната пролет. Всички дни от празничната седмица имат свои имена. Понеделник е „посрещане”. Вторник – „заиграване”. Сряда носи името „лакомница”. Четвъртък е най-голямото веселие, в петък се почитат тъщите. Събота се нарича „седянка на зълвите”, а неделята има най-много имена - изпращане, прощаване, ден за прошка", разказаха от Руския клуб.

След множеството забавни игри днес, бе запалена куклата "Масленица". В престилката на куклата традиционно се запалват листчета с написани от руснаците лоши неща, които не желаят да им се случват.

Победителят във всяка една от игрите получи медал-геврече, наречен "орден на слънцето". С най-много ордени се закичи 13-годишната Цветанка Василева, която спечели и голямата награда - жив петел. 

По традиция бе запалена лошата кукла Масленица.

В джоба й всеки поставяше листче с написани лошите неща, случили му се през годината. Огънят прескачаха деца и възрастни.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано