РЗИ - Благоевград обяви грипна епидемия

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Заради рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в община Благоевград ще бъде обявена епидемична обстановка от петък 18.03.2022 г.

С предписания до лечебните заведения на територията на община Благоеврад са разпоредени противоепидемични мерки в Благоевградска област от здравния директор Калоян Калоянов.

Забранени са плановите операции в лечебните заведения за активно лечение. Прекъснати са свижданията в лечебните заведения.

 

Спират се детски консултации, женски консултации и профилактични прегледи, извършващи се от общопрактикуващите лекари и специалисти.

Прекратяват се планови имунизации и реимунизации.

"Да се извършва задължително сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и училищата и недопускане на болни деца от грип, ОРЗ и заразни заболявания. 8. Да се извършва редовно проветряване и дезинфекция на под и повърхности в детските заведения.

Най-засегнатата възрастова група е от 5-14 години, следвана от възрастовата група 0 – 4 години. При изследване на взети носогърлени проби от лица с грипоподобни оплаквания в НРЛ “Грип и ОРЗ“ към НЦЗПБ София се изолира грипен вирус А / H3N2/. Голяма част от общопрактикуващите лекари с бързи тестове също диагностицират своите пациенти с грип А.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано