10 000 лева и лихви до изплащането по дело на Борисов и Манолова

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Софийски районен съд излезе с решение по дело за клевета и обида между бившия премиер Бойко Борисов срещу неуспялата да влезе в НС Мая Манолова. Постановено е от съдебния председател Неда Заркова. Мая Манолова трябва да плати на Бойко Борисов 10 000 лева обезщетение. Върху сумата тече мораторна лихва от 2019 година до окончателното плащане.

Първоначалният иск за претърпени неимуществени вреди вследствие на обидни изказвания е бил за 15 000 лева. Става въпрос за твърдения на Манолова, направени по време на участието ѝ в предаване и последвал брифинг. Манолова трябва да плати разноски по делото в размер на 1184 лева, а Борисов – адвокатски хонорар в размер на 580 лева. Решението подлежи на обжалване пред Софийския градски съд в срок от две седмици след предявяването му на страните по делото, пише Епицентър.бг. "Тази сутрин във вашата телевизия беше един арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения. Срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света. Човекът, който пусна Братя Галеви да избягат от правосъдието, докато беше премиер, твърди, че те били фактор в изборите", са част от думите на Манолова.

Не се спори по делото, че тези твърдения са достигнали до широк кръг от хора имайки предвид голямата зрителска аудитория на предаването, излъчено по национална телевизия публикациите в редица електронни медии. Настоящият състав приема, че ищецът е публична личност, свързана с обществения и политически живот на страната, посланията на който достигат до многобройна аудитория.

Преценявайки всички доказателства по делото съдът намира, че от страна на ответника Манолова е извършено противоправно деяние, изразяващо се в разпространяване на клеветнически твърдения по отношения на ищеца Б., които са накърнили неговата чест и достойнство, доброто му име в обществото и неговия авторитет, причинявайки му неимуществени вреди, обемът на които е доказан по делото. В настоящия случай е налице непозволено увреждане, тъй като са налице всички елементи от фактическия състав на същото.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано