Самодейци от Сандански, Кюстендил и София късаха цървули в Петричко

Сподели във Facebook

16 танцови състава участваха в Националния фолклорен фестивал "Оро се вие, цървули се кинат", организиран от фондация "Гайтан".

Заедно с читалищните дейци в петричкото село Първомай, те превърнаха конкурса в невероятно шоу, завършило със заря на площада.

Надиграването е за десета година. Дойдоха танцьори от София, Кюстендил, Симитли, Сандански, Петрич и други краища в страната.

Хореографът Йордан Николов, основен организатор, благодари на своите колеги за високата оценка, която дават на НФК „Оро се вие, цървули се кинат“ и заявката, че ще участват и на следващи издания. Припомни, че първото е било само с пет танцови състава, за да стигне до над 30 през следващите години. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков приветства пазителите на българското, откроявайки, че и след трудна година, отразила се най-много върху културния живот, пламъкът отново го има. „Община Петрич ще продължи да подкрепя подобни културни събития“, каза кметът. Домакините от Ансамбъл „Гайтан“ и „Пиринското тройче“ също поздравиха с най-доброто от репертоара гостите на празника.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано