Санкционират непълнолетни за електрически тротинетки

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Градоначалник се включи в кампания, която цели да разясни на учениците правилата за безопасност при ползването на електрически тротинетки.

На първата беседа кметът Огнян Атанасов обяви пред възпитаници на Природо-математическата гимназия в Кюстендил, че Общината вече е съставила над 50 акта за неправилно движение на електрически тротинетки. Санкциите са съгласно приета неотдавна наредба, която регламентира движението на електрически тротинетки. Според нея без право да управляват електрически тротинетки са децата до 14-годишна възраст, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата.

"С много от вас се засичаме на пътното платно, което не е добре – вие сте под 18 години, и местата ви за движение са по велоалеите – с каска и светлоотразителен елемент, както е по наредба. До този момент са съставени 40-50 акта", каза кметът Атанасов. Той изтъкна, че актовете не са самоцел на общинската администрация, а въпросът е да се запази здравето на всички участници в движението. Кметът посочи, че лично е ставал очевидец на инциденти с младежи, управляващи тротинетки.

Наредбата на общината трябва да стане достояние на всички, за да бъдат в безопасност на пътя и да се предотвратят бъдещи транспортни инциденти, коментираха учители от учебното заведение. "Не правете необмислени неща – не се возете по двама. Глобите са неприятни, но по-неприятно е като се случи инцидент", обясни Атанасов.

За срещата си с учениците от Общината бяха подготвили и раздадоха светлоотразителни аксесоари. Зад каузата за разясняване на правилата за движение застават местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Общинският консултативен съвет по въпросите за младежта.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано