Сезират прокуратурата за попълване на празни бюлетини в СИК

Сподели във Facebook
бнт бнт

Камери са заснели член на СИК в Благоевградска област, който извършва изборно престъпление. Попълвал е празни бюлетини в полза на две партии. 

Случаят е в Белица от вота вчера. "Системата за видеонаблюдение работи по следния начин – след като устройството бъде успешно включено, то започва да предава картина в реално време, но и стартира запис, който след това остава в неговата памет. Така, независимо дали са стартирали, или не излъчване на живо, пълен запис с целия процес на работа трябва да има. Към момента записите от 223 секции все още не са публични, но трябва да бъдат качени до дни от служители на Агенция „Информационно обслужване“. 

На видеонаблюдението в секция 010200004 в Белица се вижда как пред всички останали членове на комисията жена попълва празни бюлетини, като отбелязва номерата 8 и 18 - това са съответно "ДПС - Ново начало" и ГЕРБ.

"Районната избирателна комисия в Благоевград се запозна с нарушението след предоставяне на кадрите. РИК не контролира секциите и не гледа нарочно видеоклипове, за да хване евентуални нарушения, но моят съвет е да бъде сезирана прокуратурата. Наистина се вижда как в реално време се попълват хартиени бюлетини”, коментира председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров в национален ефир.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано