Ще разреши ли ОбС- Благоевград пореден кредит на Байкушев?

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският кмет не се отказва от намерението за пореден кредит, който съгражданите му ще плащат в продължение на 15 години. Методи Байкушев е депозирал предложението си пред Общинския съвет, за да се одобри поемането на нов дълг в размер на 14 500 000 лева.

В посочените параметри се залага максималният лихвен процент да е до 3 процента калкулирана банкова такса, да има гратисен период за плащане на главницата до 2 години и 13 години погасителен план. Първите 2 години ще се погасява само лихвата, начислена върху усвоената сума. Искането на градоначалника е местният парламент да му възложи провеждането на процедура за избор на финансова институция, която да осигури исканото финансиране.

Миналия месец бе проведено обществено обсъждане, което се оказа доста вяло, ако не се броят изказванията на бившите съветници от ГЕРБ Красимир Роячки и Кирил Илиев, както и на напусналата след изборите щатно място в общинския инспекторат Анели Никова. На обсъждането градоначалникът мотивира искането си Общината да поеме нов дълг многомилионен дълг с лошото финансово състояние и планирания в бюджет 2024 година дефицит от 15,4 милиона лева.

Предложено бе провеждане на референдум и такова искане бе внесено официално на следващия ден в ОбС от 12 общински съветници. Болшинството в местния парламент обаче го отхвърли на сесията в края на април. В деня, в който предложението на кмета Байкушев за поемане на нов дълг бе внесено официално в ОбС за дискусия, съветникът Димитър Урдев пусна на страниците си в социалните мрежи анкета към благоевградчани с един въпрос: „Запознат ли сте с необходимостта от вземане на кредит в размер на 14,5 млн. лв.?“.

„Съжалявам, че ОбС, респективно Община Благоевград, не се интересува от мнението на гражданите си, за мен то е важно“, така той мотивира апела си към хората да отговорят на въпроса.

„Отговорите до момента сочат, че около 15-16% от благоевградчани са запознати, останалите или не са, или искат повече информация защо е нужно поемането на нов дълг и за какво ще се похарчат тези 14,5 милиона", коментира пред struma.bg Димитър Урдев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано