Ще свалят ли Сарафов?

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

От Съюза на съдиите в България настояват чрез остра позиция ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредно срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт". И от ССБ, най-голямата магистратска организация в страната, смятат, че изборът на Сарафов е "поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт". Според тях има и съмненията за изземване на правомощия от Пленума на ВСС не са опровергани убедително. Преди месец от организацията призоваха за отстраняване на Иван Гешев и на Борислав Сарафов.

"Обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата. Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано", се казва в позицията. Съдиите недоволстват и срещу заявката на Сарафов да съвместява функциите на главен прокурор и директор на националното следствие. Според тях това е "поредната порочна концентрация на властнически правомощия".

"Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за "чистка на гешевчетата по места", с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост", казват още съдиите. Според тях Пленумът на ВСС трябва да избере и.д. главен прокурор магистрат "с доказана професионална компетентност и интегритет, който отговаря на изискванията за тази длъжност, след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви". В позицията се сочи, че изборът на изпълняващ функциите на главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано