Шествие и почит към Вапцаров в Благоевград и Банско

Сподели във Facebook

Банскалии сведоха глава и отдадоха почит пред паметника на любимия си син Никола Вапцаров.

Нямаше тъга в честването на 110-ия му рожден ден, защото родолюбците в Банско никога не са се разделяли с Никола, никога не са забравяли стиховете на поета, научени в семейството, в училището. Няма банскалия, който да не знае поне няколко от стиховете му.

В Дома на изкуствата беше открита изложба “Но разкажи със думи прости”. Сама по себе си затрогваща с черно-белите фотографии, с думите на най-близките хора и на съвременници на Вапцаров, изложбата стана още по-вълнуваща с изпълнението на любимата банска песен на поета, с песен по негови стихове. Кметът Иван Кадев спонтанно рецитира любимото си стихотворение На прощаване".

Благоевградчани също не забравят Никола Вапцаров В него чест се организира шествие от зала "22 септември" до барелефа на революционера пред Драматичния театър, носещ неговото име. 

Емблематичните стихове на поета припомнят актьорите Жанет Керанова и Александър Митев.

Във фоайето на Община Благоевград бе експонирана изложба с творби на деца от школата по изобразително изкуство към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с ръководител Бисер Грънчаров.

По-късно тази вечер предстои празничен концерт за Вапцаров. В програмата участват Фолклорна група "Бански старчета", с рецитал се представя НЧ „15 Септември" от Разлог, както и състави от читалището в Благоевград, което също носи името на незабравимия Никола.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано