Шествие за българските и руски опълченци в Благоевград

Сподели във Facebook

Благоевградчани почитат българските и руски опълченци с панихида в двора на храм "Въведение Богородично". Пред църквата е и мемориалът на майор Орлински, освободителят на Горна Джумая. Службата в чест на загиналите за освобождението от турско робство водят владиката дядо Серафив и благоевградски свещеници.

В Благоевград преминава и празнично шествие. Първият лъч тръгва от паметника на воеводата Тодор Александров при Съдебната палата и продължава по централната улица до площад "Македония". Шествието се предвожда от Детско-юношески духов оркестър.

В 10.30 часа в градинката пред централен вход на стадион „Христо Ботев“ е ритуалът по полагане на цветя на паметна плоча руските освободителни войски. Вторият лъч от шествието преминава по улица "Трети март" до паметника на Гоце Делчев, където тържествено се издига националният флаг на България. Ще се извърши и молебен за здраве и благоденствие на площад "Македония".

В Регионалният исторически музей е подредена фотоизложба "Истинската България". Всички посетители влизат в музея безплатно.

Програмата, посветена на 143 години от Освобождението на България, включва и обеден концерт на площад „Македония“. В него участват ансамбъл „Пирин“ и Гайдарска формация.

Историческите събития и битки, довели до паметната дата 3 март, ще припомнят възпитаниците от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано