Скандали за паркинга пред благоевградска болница

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградски законотворци взривиха нов обществен скандал. Този път апетитната "хапка" е паркингът пред болница "Пулс" и поликлиниката.

Съветниците от ГЕРБ внесоха извънредно предложение за преминаване на терена под управлението на общинското дружество "Паркинги и гаражи". Никой обаче към момента не коментира, че земята бе закупена преди две години от собственика на лечебното заведение Александър Щерев за около половин милион.

"Как си представяте бъдещето на паркинга при поликлиниката ипред болница "Пулс", питат във фейсбук групата "За Благоевград".

Има и още няколко въпроса - Какво е мнението на жителите и гостите на община Благоевград за състоянието на паркинга пред болница „Пулс“ и поликлиниката? И искат ли този терен да продължи да се ползва като обществен паркинг, дори и срещу заплащане, като се благоустрои и модернизира?

Предложението на ГЕРБ е включено за дебат на предстоящото заседание на ОбС-Благоевград този петък. Прикрито е зад сложни термини и технически процедури по Закона за устройство на територията, е включено предложение за обединяване на част от частния терен на болница „Пулс“ с общинския имот пред него. С това обединяване на имотите болница „Пулс“ ще получи възможност да изкупи общинския паркинг без търг, с удобната процедура „прекратяване на съсобственост“. Благоевградчани смятат, че скоро паркингът от общинска собственост може да стане частна.

По темата няма обществено обсъждане. От гражданското сдружение питат каква е крайната цел, кой ще строи на терена и с какви пари, ще има ли многоетажен паркинг в Благоевград, обсъжда ли се възможност за отдаване на концесия.

 

Публикуваме още от въпросите на "За Благоевград":

"Обмисляна ли е възможността за този ключов за града паркинг да се вземе заем, за да се построи и стопанисва? Кметът искаше да тегли огромен заем, за да прави паркинг при Аквапарка, който твърдеше, че ще е супер печеливш, без за това да има никаква обосновка. Паркингът пред ПУЛС е с гарантирана посещаемост и никога няма достатъчно места. Призоваваме за рационалност, дискусия и действия в полза на обществото при вземането на решение за този имот. Считаме, че решение като това е абсолютно задължително да се взима прозрачно, с широка обществена подкрепа и след оценка на всички възможни варианти и аргументи “за” и “против”.

Притеснени сме от липсата на прозрачност при вземането на поредното важно решение за града ни. Вече няколко пъти гражданите показаха, че не искат повече общината да процедира по този начин, когато става въпрос за такива съществени въпроси. Повече не искаме да го допускаме! 
Ние от ЗаБлагоевград смятаме, че в частната собственост няма нищо лошо. Повечето добри инвестиции се случват с частни пари. Когато обаче общински имот може да стане частен, кметският екип и Общински съвет дължат ясна информация на обществото какво, как, кога и с какви пари се планира, както и да предоставят реална възможност и достатъчно време за обсъждане на намеренията с гражданите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано