Скандали за такса смет в ОбС - Благоевград

Сподели във Facebook

Общинските съветници в Благоевград спорят относно непосилната такса смет, вдигната през декември по настояване на кметския екип. Именно те гласуваха преди седмици размерът да е 2,9 промила, вместо досегашните 1,1 промила.

Последва връщане на решението им от бившия вече областен управител Николай Шушков като незаконосъобразно и несправедливо към данъкоплатците в Благоевград, а в същото време има намаление на таксата за бизнеса.

Миналата седмица председателят Радослав Тасков свика извънредна сесия, но почти никой от народните избраници не дойде. Днес е повторната извънредна. Повече от два часа дебат не се проведе, тъй като повече от съветниците не разбраха какво трябва да гласуват. Затруднението в нази насока дойде от второ предложение на кмета Илко Стоянов за такса смет в размер на 2,1 промила. Градоначалникът не беше в залата.

Съветниците Калоян Ханджийски и Албина Анева направиха предложение за отмяна на гласуваното от тях вече решение и връщане за разглеждане в ресорни комисии, а и не на последно място да се направи обществено обсъждане.

Парламентарният шеф Радослав Тасков призова да се спре с популизма, самият той каза, че подкрепя драстичния скот на налога с близо 300 процента. Тасков посочи, че тези, които са плащали до момента 55 лева, сега ще плащат над 105 лева. В центъра от 70 лева, таската става над 140 лева.

Искане за отмяна на таксата, гласувана на 17 декември, направи и съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки. В момента на "отрезвяването" в залата, внезапно бе дадена почивка от 15 минути. След паузата и съвещания в групите, 22-ма от народните избариници сътвориха пореден гаф. Вдигнаха ръце са увеличение на налога с 2,1 промила, което според кметския екип е намаление. За това решение също не е проведено обществено обсъждане и се очаква да бъде върнато повторно, ако се гледа буквата на закона.

Междувременно от Гражданско сдружение в Благоевград заявиха, че ще обжалват такса смет в съда, ако не го направи областният управител Валери Сарандев, който встъпи в длъжност този месец.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано