Скандалът с кафявите води в Струма се задълбочава

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

РИОСВ извърши повторна проверка относно казуса със замърсяването на река Струма.

Екоинспекторите са установили, че не са изпълнени предписанията, дадени преди десетина дни на Община-Перник. Предстои налагане на финансова санкция.

До този обрат стигна скандалът между екоинспекторите и кметът Станислав Владимиров. След като реката потече в кафяво-оранжево рреди две седмици, а кметът Станислав Владимиров обяви публично, че държавата нехае за тровенето на реката.

Екоинспекцията направи е направила проверка вчера дали общинските власти в Перник и водното дружество в града са изпълнили дадените предписания. Те бяха да се преустанови заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара Разпределителна, да се обследва трасето при новоизградената шахта от "водния цикъл", да се установи собствеността и да се почистят установените утайки.

Предписанията не са изпълнени, са установили инспекторите. Те твърдят, че са обходили поречието на реката, прегледали са колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, и не са установили изтичане на води с характерното оцветяване. Такива отлагания обаче са открити по коритото на дере при моста на гара Разпределителна. Там са установени и тръби, за които ВиК и общината не дали информация. Именно при тези тръби са установени оранжево-кафяви отлагания, а при други - изтичане на битово-отпадъчни води. Очаква се и становището на прокуратурата, която също води своеобразно разследване.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано