Собственици на некласирани за саниране жилища губят пари

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В Благоевград прдстои втора разяснителна среща за новостите в стартиращата кампания за саниране на сгради.

Сдруженията на собствениците на етажната собственост и заинтересовани граждани имат възможност да научат допълнителни изисквания на 18 октомври от 18.30 часа в зала "22 септември".

Едно от задължителните условия към този момент е да има 100 процента съгласие на собствениците за саниране на определена сграда. За да може да се кандидатства следва да има регистрирано Сдружение на собствениците на етажната собственост. Всяко сдружение ще трябва да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване. Нов момент в програмата е, че има възможност разходите за обследване, да бъдат възстановени като безвъзмездна помощ от ЕС, в случай че бъде сключен договор за саниране.

Блоковете, които не успеят да се класират за участие в програмата няма да могат да си възстановяват разходите за технически паспорт и енергийно обследване, според проектните правила на държавно ниво. Важен факт е, че Сдруженията, които са кандидатствали при предишната програма за саниране, няма да се ползват с предимство, а следва да стартират процеса отначало.

Очаква се програмата за енергийна ефективност да стартира през ноември. Над 1,4 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени в санирането на сгради с минимум 4 самостоятелни жилища във всички 265 общини на страната, а процедурите ще се управляват от общинските администрации.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано