Социалисти почетоха партизански отряд в Жабокрек

Сподели във Facebook

Организирани от областите Благоевград и Кюстендил социалисти се събраха пред паметника на партизаните от Рило-Пиринския отряд в местността "Жабокрек". навършиха се 80 години от битката на отряда под Рилския манастир.

Сред тях бяха областните лидери на БСП в Кюстендил и Благоевград - Бойко Клечков и Валери Сарандев. Пристигна и временният председател на партията Атанас Зафиров. 

Акцията в Жабокрек е проведена на 24 август 1944 година. Счита се за една от най-големите в историята на партизанското движение в Югозапада. Две седмици преди в страната да навлезе Съветската армия, отрядът под ръководството на командира Жельо, са ликвидирниа доста хитлеристи, които били част от окупаторските войски. Жертви от страна на антифашистите не са дадени. Партизанската августувска акция е бойна операция на Рило-Пиринския партизански отряд е насочена едновременно срещу четири обекта на правителствените сили разположени по протежение на 20 километра по долината на река Рилска. За целта е сформиран сборен Рило-Пиринския отряд от 350 партизани. Пленена е предалата се охраняващата ги рота в село Пастра. Разбити са работилници и складове в местността Жабокрек и е обезоръжена предалата се в местността "Пчелина" рота. Партизаните изземват оръжие, боеприпаси и храни. В хода на акцията са ранени двама партизани. Убити са 25 германски войници.

"Споменът за антифашистката съпротива трябва да бъде жив, каза Атанас Зафиров, според когото трябва да бъде даден ясен отпор на опитите да се пренаписва историята, на опитите да бъдат отричани усилията на българския народ в борбата срещу хитлерофашизма. Днешната кръгла годишнина е част от тази съпротива, част от гигантските усилия, които българският народ, заедно с Антихитлерската коалиция, заедно с Червената армия, е положил, за да бъде спрян фашизмът. Паметта трябва да се предава на поколенията", заяви Атанас Зафиров.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано