Социалните помощи се увеличават

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

От днес са в сила нови нови тарифи при плащане на социални помощи. От ресорното министерство сочат, че освен повече пари, от държавна помощ ще се възползват повече българи. Броят на подпомаганите ще се увеличи от 35 000 на над 45 800 души средно на месец. До края на следващата хората на помощи трябва да се увеличат драстично на 118 000 души. Дава се и право, когато безработен или безработен член на семейството, получаващ месечни социални помощи, започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от 3 месеца в рамките на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия договор - целта на тази подкрепа е да се избегне така нареченият капан на безработицата, при който започването на работа на практика се оказва по-неизгодно от помощите - заради данъци, осигуровки, прекратени плащания.

Категориите и диференцираният доход за достъп са следните: - за човек, живеещ сам, помощите възлизат на  249,48 лева месечно.

- за съпрузи или живеещи на семейни начала - 151,20 лева.

- за всяко дете до 18-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст - 151,20 лева.

- за бременни жени 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст - 181,44 лева.

- за родител, отглеждащ сам дете/деца до 18-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст - 181,44 лева.

Еднократните помощи за покриване на инцидентно възникнали нужди се увеличават много сериозно - от 375 лв. на трикратния размер на границата на бедността, или 1512 лв. за тази година.

От днес размерът на обитаваното жилище няма значение за преценката на социалните работници - помощ ще може да получава и човек с голям апартамент в центъра на София, ако докаже, че няма доходи. Условието вече е само обитаваното от тях собствено жилище да е единствено. Още едно облекчение по отношение на имотното състояние - ограничението човек да не е продавал или прехвърлял/дарявал имот се намалява от 5 на 2 години.

Срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в дирекция „Бюро по труда“ преди подаване на заявление-декларация за социални помощи се намалява от 6 на 3 месеца. Намалява се и времето, в което безработните на помощи са длъжни да полагат общественополезен труд. Сега той е 14 дни по 4 часа дневно, а от 1 юни става 40 часа месечно. Ако лицето повторно откаже да положи общественополезен труд, наказанието се намалява от 2 г. на 6 месеца.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано