Специализирана акция срещу изборната търговия

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Стартира специализирана полицейска операция срещу изборната търговия и натиск спрямо гласоподавателите. Ще продължи до самия вот на 9 юни, информираха от МВР.

"Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на обществения ред за спокойното протичане на изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. Важно е да създадем оптимална организация за изпълнението на основните задачи, които ни предстоят в периода на подготовката и произвеждането на изборите“, заяви министър Калин Стоянов, цитиран от ведомствения пресцентър.

Той очерта извършеното до момента - още през април е създаден оперативен щаб. Посочени са срокове за стартиране на основните дейности, създадена е организация за осъществяване на ефективно обобщаване и обмен на информация, който ще се извършва онлайн чрез интерактивната карта „Географска информационна система – Изборни процеси“. Сформирано е и Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС, чиято основна задача е осъществяване на цялостната координация и взаимодействие между институциите, работата с органите на прокуратурата и извършване на контрол за законосъобразност при произвеждането на изборите. Вече са открити денонощните линии за подаване на сигнали и към момента се работи по 4 съобщения за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Съставени са и предупредителни протоколи по чл. 65 от ЗМВР.

Министър Стоянов е категоричен: „МВР ще покаже, че е деполитизирана система и е единствено на българските граждани. Ще бъда безкомпромисен към евентуално политическо заиграване на каквото и да било ниво. Държа да подчертая, че от начина, по който ще протекат кампанията и самият изборен ден, зависи връщането на доверието на обществото към институциите. Ще използваме всички законови механизми за гарантиране и защита на изборните права на гражданите".

„От днес до края на изборния ден е разпоредена специализирана полицейска операция. Основната задача е обезпечаването и безпроблемното протичане на изборния процес, предотвратяване извършването на престъпления против изборните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Предприемат се проверки на места, за които съществува категорична информация за извършвани престъпления в нарушения на изборните права, както и на лица, представляващи интерес за полицията“, съобщи главният секретар на МВР.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Иман -
    Всичко се знае. Ама не искат да ги хванат

Избрано