Спират минералната вода в къщи за гости

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Къщи за гости и хотелски бази остават без минерална вода.

Предстои основен ремонт на най-горещия гейзер в Европа гейзер, бликащ в Сапарева баня. От Общината информираха, че дейсностите започват в началото на следващия месец. Срокът не се посочва.

Гейзерът аварира преди месеци. Тръбите са силно корозирали и износени. Трудно намериха фирма, която да го ремонтира заради изключително горещата минерална вода - над 106 градуса от извора.

Наета е пловдивско дружество 132 000 лева. Ще се работи в находище за минерална вода Сапарева баня, сондаж 1 ХГ, представляващ каптаж, който захранва резервоар за ползвателите на минералната вода в община Сапарева баня. Сондажът е обсаден с тръбна метална колона ф250 mm, затворен е в декоративно изработена сондажна камера, в която се намира и крановото регулиране. На устието на Сондаж №1хг е осигурен спирателен кран за пълно спиране на сондажа към водоползвателите и спирателни кранове за пренасочване на термалната вода съответно към резервоара. Сондажната тръба слиза на 450 м дълбочина, подземните съоръжения при каптажа са правени през миналия век.

Както е известно, качествата на минералната вода в Сапарева баня са известни още от дълбока древност. Тя е била високо ценена и употребявана като лек от траките и римляните. Най-старото известно име на града – Германея, е дадено от траките и според историците е било свързано с горещите минерални извори. Някои траколози смятат, че името на града означавало „гореща вода”. Съществуват и хипотези, че Герман е бил тракийски бог на топлината. През III в. след новата ера Германея става един от важните центрове на римската провинция Вътрешна Дакия.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано