Спрягат благоевградски депутат за министър-председател

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

ГЕРБ ще преговаря с останалите партии за съставяне на правителство. Консултациите ще започнат в понеделник, заяви лидерът Бойко Борисов на първия си брифинг след изборите.

Борисов е категоричен, че няма да се кандидатира за премиер, но държи неговата партия да излъчи следващия министър-председател. Това съобщи самият той на първия си брифинг след изборите. "Това е, което ни се полага като победители", обясни Борисов.

Той е готов само за експертен кабинет с мандата на ГЕРБ и доминиран от неговата партия. На друг вариант няма да се съгласи. Отказът си да оглави правителство обясни с това, че трябва "да успокоим възможностите за преговори".

Междувременно от актива на ГЕРБ усилено коментират, че бъдещият министър-председател ще е Росен Желязков, който бе избран за пореден път от Благоевградска област. Отказа се от мястото в Европарламента, за да работи за стабилизиране на държавата.

В Благоевград трескаво очакват официално потвърждение дали Желязков ще бъде издигнат за премиер. Ако бъде избран от колегите си в 50 НС, тогава освобождава място за кандидата от Благоевград , настоящ директор на НОИ - Илиан Георгиев. Това ще даде шанс благоевградчани да имат свой представител в парламента от редиците на ГЕРБ, което не се е случвало от години. До момента от областтта влизат само Стефан Апостолов от Симитли, Костадин Стойков от Петрич и Георги Георгиев от Сандански.

В партийните среди в Пиринско се говори, че новият премиер ще е Росен Желязков, но официално все още никой не се ангажира лично да потвърди или опровергае политическото говорене. Всичко зависи от волята на Бойко борисов. Преди месеци той не позволи Желязков да стане служебен премир и дори отправи публичен призив към президента Румен Радев да назначи димитър Главчев.

Припомняме, че между 2009 и 2013 година желязков беше главен секретар на Министерския съвет. От 2014 до 2016 г. -  съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление. От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е председател на Държавна агенция „Електронно управление“. С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017 г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г. Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е от 20 септември 2018 година с мандат до април 2021 година. На 19 април 2023 б е избран за председател на XLIX народно събрание, но свален предсрочно през април тази година.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано