Спряха уникалното Бабино хоро

Сподели във Facebook

Заради пандемията няма да се проведе традиционното Бабино хоро, което се извива на 21 януари на площада в Разлог.

Хорото е в чест на бебетата и родилната помощ, отбелязвани в града по стар стил. Бабинден е един от най-красивите и уникални празници в Разлог.

152 са новородените малки жители на община Разлог за 2020 година. Първото бебе на Разлог е момиченце Мариянка, с майка Иванка Карталова. Последното бебе на 2020 година е момченце, родено на 31 декември в 22.08 часа бебе Мартин, с майка Цветелина Илиева.

През 2020 в Разлог са родени 282 бебета, като с 4 са повече от предходната 2019 година, когато са родени 278 момиченца и момченца.

Ръстът е показател за високия стандарт на отделението, добрите специалисти, модерното съвременно оборудване и техника. Въпреки тежката година, специалистите и екипът на отделението, начело с д-р Радка Божикова, работиха усилено и осигуриха специално отношение към всяка майка – родилка и към всяко новородено, информира кметът на Разлог Красимир Герчев.

"Иде Бабинден. 152 баби ще се „начипрят“, ще заденят внучетата си в цедилки – и те в носийки - с китка на главичките, с червен конец и паричка - против уроки! Ще им полеят младите, а те ще наричат: - Да се ражда леко! Празник ще има – в семейството, край топлото огнище, всеки у дома. Защото специално проучване сред „бабите“ ни показа, че са отговорни и, че в условия на пандемия, не е необходимо да излагат своя живот и живота на малките на риск, за което им благодаря. Такова е и становището след проведено онлайн съвещание на всички участници в Общинския кризисен щаб", обяви градоначалникът Герчев.

"Ще бъдат наградени официално последното бебе на 2020 и първото бебе на 2021 година. Иде Бабинден. Да го отпразнуваме – в семейството, за да помнят младите. Защото Разложкият Бабинден е благослов към раждането и отглеждането, благослов за труда на лекари, акушери, сестри. И радост - изконна радост на бабите, семейството, всички. За "бабинчетата" - заденати, нагиздени с носии - имане. Безценно и незаменимо разложко "имане”!
Да са ни живи и здрави", пожела Красимир Герчев.

Бабино хоро се провежда от години и в Белица. От кметството все още не са решили дали на 21 януари ще го има.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано