Стефан Апостолов: Електричеството в Симитли ще поскъпне 5 пъти

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Симитлийският депутат от ГЕРБ Стефан Апостолов обяви, че към момента Общината плаща за един мегават електроенергия 110 лева, но това е защото има договор. Той обаче изтича скоро и занапред задълженията за ток в Симитли и населените места ще се повиши пет пъти.

Това означава, че ако в момента общината заплаща 50 000 лева месечно, то след изтичане на договора ще се налага да заплаща 250 000 лева.

„Повишението на цените ще означава, че община Симитли много бързо ще изразходи бюджета, който има за ток. Другото много важно нещо е, че общината, детските градини и училищата нямат право на данъчен кредит, което означава, че не могат да ползват ДДС-то.“, каза още той.

Според Стефан Апостолов при тази ситуация пред община Симитли ще стоят само два варианта за справяне - първият от тях е да се спре осветлението в общината, което обаче ще увеличи нивата на битова престъпност. "В момента при нас тя е сведена почти до нула. Никой не иска това да се случва, но… Другият вариант е да се върви към икономии и преминаване на режим на дистанционна работа на общинска администрация", заяви Апостолов.

Във връзка със социалните центрове, Стефан Апостолов заяви, че на територията на община Симитли има много такива, но и те са изправени пред затруднено положение, тъй като се отчита сериозно увеличение в цената на метана.

„Ще ви дам пример с двата нови центъра, които разкрихме в Полена и Брежани. За декември месец сметката за метана, която са платили е по 3 000 лв. за всеки център. През януари цените се повишиха, времето застудя и сега сметката, която се очаква, е около 5 000 лв. Други от центровете се отопляват на пелети. Преди началото на сезона същите бяха закупени на цена от 450 лв. Сега са 750 лв. Община Симитли се старае да дофинансира разходите на социалните центрове и на детските градини и училищата, но в един момент ресурсът ще се изчерпа и тогава няма да има от къде да се вземат пари“, подчерта Стефан Апостолов, отправяйки апел към управляващата коалиция да приеме протегната ръка на опозицията за справяне с проблема.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано