Строят подземна печатница за личните карти с чип

Сподели във Facebook

На 27 ноември приемат офертите на двете немски фирми "Веридос ГмбХ" и "Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С&Т", една от които ще спечели процедурата за отпечатване на новите документи за самоличност.

Обществената поръчка е за 238 000 000 лева. Победителят ще е ясен до края на годината.

Заради изискване за максимална сигурност машините, на които ще се печатат документите, трябва да са разположени на подземен етаж.

Който и да спечели търга обаче, едва ли ще успее за десет месеца да построи новата сграда, в която ще се печатат всички документи за самоличност. От МВР предвиждат периодът за строителство на новата сграда и доставката на оборудването да стане в срок от 16 месеца, пише Труд. Това означава, че при най-доб­ро стечение на обстоятелствата най-рано през април 2021 година ще има готовност за печатане на лични карти с чип.

През юли тази година депутатите гласуваха от 1 октомври 2020 г. новите личните карти да имат чип с биометрични данни, което едва ли ще се случи. Още тогава стана ясно, че е възможно заради оспорване на процедурата срокът да не бъде спазен, а на гражданите да се наложи два пъти да вадят лични карти. От МВР увериха, че няма проблем да се извадят документи по стария образец. През 2020 г. трябва да бъдат подменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта, съобщи на последния парламентарен контрол вътрешният министър Младен Маринов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано