Събарят сграда на бивш заместник-кмет в Благоевград

Сподели във Facebook

Общинарите в Благоевград предприеха действия по принудително събаряне на незаконна сграда в центъра на града. Разрушена е вече част от фасадата.

Обектът е в района на старата автогара в Благоевград и комплекс "Кончето". Постройката бе издигната преди години от фирма на бившия заместник-кмет по строителството в екипа "Камбитов" - Янко Янков. Той е и негов кумашин.

Дейностите по премахване на сградата се извършват от фирмата изпълнител на обекта със специализирана техника.

Припомняме, миналата година състав на Върховен административен съд, председателстван от Севдалина Червенкова и с членове Стефка Кемалова и Мартин Аврамов, потвърди с окончателно решение, че двуетажната сграда трябва да бъде незабавно съборена, защото е незаконна.

Казусът, който коства през 2019 година уволнението на бившия главен архитект Васил Тинчев, стигна до ВАС, където инвеститорът „Стройинвестконсулт" атакува решението на Административен съд – Благоевград, произнесъл се пръв през юли 2020 година, че сградата трябва да бъде съборена.

Всичко започна след констатация на тогавашният главен архитект Тинчев, който установи нарушенията. Подаде сигнал до главния прокурор и ДАНС. Последва дисциплинарното му уволнение. Пред магистратите „Стройинвестконсулт" поддържаше тезата, че заради дребни разминавания в параметрите по документи и на построената вече сграда не е ясно коя точно постройка е незаконна. 

От Общината информираха, че предстои да бъдат съборени още постройки в Централна градска част и кварталите на Благоевград, които не отговарят на нормативните изисквания.

Служители на дирекция „Устройство на територията“ към Община Благоевград извършват непрекъснати проверки на различни обекти. При констатиране на липса на необходимата документация за конкретни сгради, се издават заповеди за премахването им.
При неспазването на срока за доброволно изпълнение се предприемат действия по принудително премахване на незаконните строежи.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано