Събират пари за къщата на Димитър Талев

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Нужни са над 180 000 евро за покупка и ремонт на къщата, в която е живял писателят Димитър Талев. Намира се в Прилеп. Интерес към нея прояви издателят Манол Пейков, който вече организира няколко благотворителна кампании, сред които и за купуване на генератори за Украйна, обяви във "Фейсбук" нова своя инициатива. Той иска чрез своята фондация да купи и ремонтира къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп.

Според Пейков за покупката на къщата ще са нужни 80 000 евро, като собственичката в разговор с него я е свалила с 20 000 евро. За адекватен ремонт на къщата ще са нужни поне още 100 000 евро. "Това прави между 360 и 400 хиляди лева за къщата плюс ремонта, плюс евентуалните такси за адвокати и прехвърляния", казва Пейков.

Той посочва, че е готов да се ангажира с всички формалности по покупката, прехвърлянето и ремонта. Планът е къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели", като част от къщата, която разполага с десет стаи, да се превърне в музей на Димитър Талев. Останалата част Пейков планира да превърне в писателска и преводаческа резиденция - "място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект".

Сметката, по която е се събират суми, е: "Търговска банка Д" АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
Основание: Дарение за родната къща на Талев

"Турци също искат да купят къщата на Талев, която се е собственост на македонката Снежана Аческа, придобита по наследство. според нея, били готови да платят каквато цена поиска.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано