Събраха пари за обследване на сгради, но санирането спира

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Служебното правителство предлага да се сложи край на безплатното саниране на сгради. Причината е недостиг на 46 милиона лева. Така 52 блока, които имат подписани договори с държавната Българска банка за развитие, няма да бъдат санирани. Те обаче могат да кандидатстват за финансиране по новата програма за обновяване на жилищния фонд, която се финансира с европейски пари по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

То е направено точно когато приключва първата фаза за кандидатстване по ПВУ - крайният срок изтича на 31 май. Така на практика тези 52 блока едва ли ще успеят да се включат отново. Нещо повече - неотдавна кметове призоваха Националната програма за обновяване на жилищните сгради, не само да не бъде спирана, но и да поеме санирането на блоковете, които няма да успеят да са класират по ПВУ. Сега вече е ясно, че това остава за кандидатите само мираж, пише mediapool.bg. Бюджетът от 2 милиарда лева към днешна дата ще стигне за енергийната ефективност на 1970 частни жилищни сгради, показват сметките на МРРБ. От тях до момента напълно обновени, въведени в експлоатация и съответно разплатени на ББР са 1936 жилищни сгради. В процес на обновяване са още 34 блока, които са на различен етап.

Очакванията са дейностите по тях да приключат до края на 2023 г. За останалите 52 жилищни сгради, със сключени договори с ББР, пари няма. За 13 от тях има направени енергийни обследвания и избрани строители, но те също няма да бъдат санирани по националната програма, става ясно от публикуваните документи. За да бъдат направени, ще са нужни 46 млн. лева допълнително от държавния бюджет, става ясно от разчетите на МРРБ. Но пари в държавния бюджет не само, че няма, но дори не е ясно дали парламентът ще успее да приеме такъв за тази година. Към момента никой не дава отговор дали събраните суми за обследване на сградите, които варират от 300 до 700 лева на апартамент, ще бъдат върнати на собствениците. първоначално се твърдеше, че за жилищата, които се санират, парите ще се върнат, но тези, които отпаднат, ги губят.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано