Съдии не установиха източени европейски пари от бивш заместник-министър

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Приключи наказателният процес срещу бивш заместник-министър и съучастничката му за източване на европейски средства. Магистратите в Благоевград оправдаха обвиняемите Александър Манолев за получаване на кредит от европейски фондове, чрез представяне на неверни сведения за построяване на къща за гости. Представяната от Манолев като бавачка на децата му - Ана Димитрова, също отърва наказателно преследване. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок пред САС, информираха от съда в Благоевград.

Припомняме, че според обвинителния акт на прокуратурата, икономическият спец от Сандански Александър Манолев умишлено е подбудил и склонил обвиняемата Ана, за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради къщата за гости, учредил правото на строеж в поземлен имот в Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Манолев дружество сумата в размер на 700 000 лева.

Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на обвиняемата Димитрова като земеделски производител, подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му, Манолев въпреки, че се легитимирал като собственик не е бил такъв. Прокуратурата бе установила, също, че Александър Манолев е осигурил материалите за изграждането на къщата в местността "Чинар куши", като е предоставил същите на строителя. В по-късен етап до къщата бе прокарана минерална вода с благословията на бившия сандански кмет от ГЕРБ Кирил Котев. Предстои произнасянето на Софийския апелативен съд по внесения от прокуратурата протест срещу оправдателната присъда на Окръжния съд в гр. Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано