Съдят петрички медик

Сподели във Facebook

Фелдшер е предаден на съд за немарливо изпълнение на професионалните си задължения. Бездействието на медика довело до смъртта на пациент от Петрич. 68-годишният С. Дмитров е обвинен по член 123, ал. 1 от НК.

Преди три години 50-годишен петричанин изпаднал в кома, тъй като в Спешния център в южния град го оставили без лечение. С. С. бил в заведение в близост до дома му на улица „Яворов“, където употребил алкохол. Заедно със съседа му останали там до късно през нощта, след което се разотишли. Малко по-късно паднал на улицата, открили го съседи и подали сигнал на 112.

На място пристигнала линейка с фелдшера. След поставена инжекция за понижаване на кръвното налягане и носна тампонада, поради кървене на носа, пациентът бил транспортиран до Спешния център.

Докато дежурният лекар бил зает с преглеждане на друг пациент, фелдшерът оставил С. С. на пейка в съседния коридор без визуално наблюдение. Поставил му диагноза „Пиян – алкохолно опиянение“, без да извърши преглед на пациента и да планира диагностични процедури, нито информирал дежурния лекар за наличието на пациент. След това обвиняемият медик бил изпратен на друг сигнал, като отразил преди това извършеното във фиш - анамнеза „Падане по стълби. Анамнеза от друг“. Болният не бил записан в амбулаторния дневник и в рапортната тетрадка на лекарите от нощното дежурство.

Сестрата на болния била уведомена за случая от органите на МВР и към 8 ч., след няколкочасов престой на С.С. на пейка в Спешния център, го откарала вкъщи. Впоследствие бил опериран в столичния институт "Пирогов". По спешност му били извършени две последователни неврохирургични операции. Следоперативният период продължил 33 дни. Въпреки положените комплексни терапевтични мерки и грижи, петричанинът издъхнал.

Според експертите, изготвили тройната съдебномедицинска експертиза, смъртта на пациента се дължи на многоорганна недостатъчност, с изява на ДИК-синдром, водещ до повсеместно кървене и спиране на сърдечната дейност. Началната причина за леталния изход е получената тежка черепно-мозъчна травма, вследствие на която С. С. изпаднал в кома, установена едва след повторното му постъпване в болница. Това довело до несвоевременна диагностика, хоспитализация и стартиране на лечение. Състоянието му категорично било недооценено от медицинския фелдшер – обвиняемия С.Д. Немарливото изпълнение на професията му довело до смъртта на пациента.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано