Съдят за корупция и пране на пари бивши държавни шефове

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Специализираната прокуратура обвини в корупция бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина тръгва в съда.

Издправен е пред съда за участие в престъпна група, занимаваща се с подкупи, търговия с влияние и пране на пари. Обвиняем е и ексглавният  секретар на агенцията Красимир Томов.

Харалампиев и Томов са извъришли престъпления, свързани с работата им. В обвинителният акт се посочва, че Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева в банков сейф, като парите не били декларирани, като същевременно е знаел, че сумата е придобита по незаконен начин.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство“, съобщават още от държавното обвинение, сочат от прокуратурата.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група. Според прокуратурата, обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

Доказани са случаи, в които Красимир Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите“, уточняват от държавното обвинение.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано