Съветници скочиха срещу паметник на Веса Бараковска

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Сякаш свършиха проблемите от всякакво естество в Благоевград и съветиците атакуваха паметника на Веса Бараковска. От групата на ГЕРБ в местния парламент искат да се демонтира фигурата на благоевградската партизанка от парк "Ловен дом". Редно е да се предаде в Музея на изкуството от периода на социализма, категорични са те.

Предложението ще се внесе официално за разглеждане на следващо заседание, каза Кирил Илиев по време на днешното в ОбС-Благоевград.

Илиев посочи, че казусът вече е коментиран между групите от дясното пространство. Той смята, че този паметник представлява символ на тоталитарния режим, който през 2000 година е бил обявен за незаконен и престъпен. "Този символ изразява една привързаност и е символ, който няма място в нашия град. Паметникът трябва да бъде премахнат, защото той е едно гротесно натрапване в нашето общество на едно явление, което всички се опитваме да забравим в нашата история, явление, което доведе до морален и икономически упадък в нашето общество“, каза Илиев. Напомни, че трябва да се сменят и имената на някои улици в града. Веса Спасова Бараковска е родена на 18 март 1922 година в Горна Джумая. Тя е сестра на незабравимия творец-дърворезбар и почетен гражданин на Благоевград Христо Бараковски. 

През 1938 година влиза Бараковска става член на Работнически младежки съюз, а след това секретар на Горноджумайския му окръжен комитет (1942 - 1943). От юли 1943 година е в Партизанския отряд "Никола Калъпчиев". Убита е на 29 януари 1944 година в голямо сражение край село Лисия.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. дгд -
    Подменящите историята накрая плащат!
  2. Друго предлагам -
    Да се блъсне сградата на Общината-строи я Причкапов-от мракобесния социализъм, да се махве Американския на площада-комунизъм навява, да се премести пощата, да се махнат фонтаните и площада.... тъпи свине

Избрано