Съветник се стимулирал допълнително с 23 400 лева като шеф на "Паркинги и гаражи"

Сподели във Facebook

68 189 лева е похарчил без разрешение на Общинския съвет управителят на благоевградското общинско дружество "Паркинги и гаражи". Парите са от фонд Социално-битово и културно обслужване. От тях 23 400 лева е дал на себе си като допълнително материално стимулиране.

Това е установила проверка на одитния комитет на община Благоевград, извършила ревизия на дружеството за период, в който то се ръководеше от настоящия общински съветник Ивайло Червилов. Обект на проверката са били законосъобразността и ефективността на дейностите, както и управлението и контролът на общинската фирма, а докладът е изпратен на всички съветници в ОбС – Благоевград.

Констатациите са, че през 2022 година не е била утвърдена план-сметка за парите за СБКО, а през януари 2023-та са били изплатени допълнително средства за фонда, без да е ясно основанието за изплащането им и какви потребности на персонала задоволяват. Четирима служители, включително и управителят на дружеството, са получили СБКО в размер на 1 или 2 брутни заплати в противоречие на Кодекса на труда, установили ревизорите и правят извод, че парите не са били използвани по предназначение, а като допълнително трудово възнаграждение. Освен това проверяващите сочат в доклада си, че за двете години в качеството си на шеф на общинската фирма Ивайло Червилов е получил ДМС в размер на 23 400 лева, без решение на Общинския съвет.

Вътрешният одит установил още, че за ревизирания период „Паркинги и гаражи“ не са публикували финансовите си отчети нито на страницата на Общината, нито на електронна страница, каквато дружеството не е имало.

„С този доклад се цели да се очерни името ми, да се обезцени трудът ми и да се упражни политически натиск върху мен и групата в ОбС, като се внуши, че в качеството ми на управител съм правил злоупотреби и се крия, което изобщо не отговаря на истината“, категоричен бе пред „Струма“ общинският съветник Ивайло Червилов и декларира, че в тази връзка на предстоящата сесия ще поиска думата за изказване и ще отговори лице в лице с колегите му. Ето неговия коментар на посочените от одиторите нарушения:

„За ДМС-то, което съм получил, ще отбележа, че такова се дава на управител на общинско дружество, ако предходната година фирмата е на печалба и предходното тримесечие също. Финансовите си отчети сме длъжни по закон да представим на всяко тримесечие пред общината и пред ОбС. Преди да ги внесем, те минават първо през одитора на Общината г-жа Закова, която, ако има нещо нередно, ги връща за корекции, ако не, ги подписва и изпраща до кмета. Кметът има право да оцени труда на всеки управител и ако прецени, да му даде ДМС, което е в размер до 2 заплати. Аз не мога сам на себе си да дам ДМС. Всички условия да получа ДМС са били налице, за да реши кметът на тримесечие да ми даде такова, а в посочените в доклада 23 400 лв. е включена и заплатата, която съм взимал.

Фонд СБКО се полага на служителите по закон. Когато заех длъжността, заварих да се дават по 5 лв. СБКО на служителите за храноден. Служителите в „Паркинги и гаражи“ работят 8 часа на полеви условия, те нямат обедна почивка и могат да хапнат „на крак“, да влязат някъде за половин час да пият един чай зимата или да се разхладят на климатик лятото. Първите няколко месеца тази сума се запази и като се вдигна оборотът на дружеството, прецених, че с 5 лв. хората вече нищо не могат да си купят, затова увеличих СБКО на 15 лв. на ден. Тези пари са над заплатата, която е около минималната, и сумата е еднаква за всички работещи, без значение на каква позиция. По наредба СБКО трябва да се гласува или от ОбС, или от Общото събрание на дружеството, и ние сме избрали второто, след като е коментирано и с одитора на общината. Новото ръководство на общината обаче прави ново тълкуване на правилника и преценява, че вече не е достатъчно само решението на Общото събрание. Ако сметнете 15 лв. на ден по броя на служителите, 37 или 38 души бяха тогава, по броя на месеците (около 15), общата сума на СБКО ще е посочената от одиторите 168 188,50 лв. Това са пари, които хората са взели, това не е злоупотреба. Най-големият парадокс е, че до момента дружеството е работило по абсолютно същия начин и след моята оставка тези пари са продължили да ги изплащат на хората. Ако аз съм злоупотребил, настоящият шеф на „Паркинги и гаражи“ прави същото, той злоупотребява ли?! Нещо повече, по абсолютно същия начин се работи и в останалите общински дружества, това значи ли, че управителите им злоупотребяват от години и в момента?! Затова твърдя, че този одитен доклад е тенденциозна атака спрямо мен, видимо политическа. Аз се гордея, че за 10 месеца като управител покрих 120 000 лв. задължения на „Паркинги и гаражи“ и съм го изкарал на печалба, а в момента дружеството рязко върви назад и загубите му вече гонят 100 000 лева", посочи Червилов пред struma.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано