Свалят военния министър Стефан Янев

Сподели във Facebook

Премиерът Кирил Петков е поискал оставката на военния министър Стефан Янев. Това обяви Петков в извънредно включване в ефира. Причината е отношението на Янев към военните действия в Украйна. Предстои заседание на МС.

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук", категоричен е Кирил Петков. "Никой министър не може да казва, че оставането му в кабинета е гаранция за правителството. Мой военен министър не може да ползва думичката "операция" вместо думичката "война", бесен е премиерът.

Стефан Янев подозираше това още снощи. Въпреки това, той няма да подаде оставка, тъй като това може да доведе до „риск за националната сигурност“. Това заяви самият Янев в публикация в профила си в социалните мрежи.

„Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред“, написа Янев.

Янев подчерта, че целта на тези, който искат оставката му е „да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера“. Два дни по-рано той каза също, че евентуална негова оставка може да доведе до падането на правителството и евентуални нови избори.

Напиши коментар

Коментари

  1. Нолина -
    Стефан Янев се е противопоставил на желанието НАТО да наблъска много оръжие и войска в България,като това ще ни направи абсолютна мишена.Американците са изкомандвали Кирето да го махне за да си назначат послушник!

Избрано