Свети Атанасий съблича кожуха

Сподели във Facebook

На 18 януари имен ден празнуват Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася.

Свети Атанас се смята за брат на Свети Антон, двамата са представени в преданията като ковачи.

В народните поверия гласят, че Свети Атанасий е покровител на зимата, снега, студа и на домашните животни. Вярва се също, че на този ден Свети Атанас „си съблича кожуха", за да дойде лятото.

Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Атанас се смята за брат на Свети Антон, двамата са представени в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник.

На места двата дни на светците са част от общ празник, наричан „сладки и медени“.

В миналото, на Атанасовден, хората проверявали запасите от храна и дърва, за да знаят ще стигне ли до пролетта, ако нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства „колко скача 3 годишен елен“.

В българските народни вярвания светецът е представен като голям мъж с калпак, яхнал своя кон – обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони. Денят е наричан също и „Втора Коледа“ – защото, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега.

Свети Атанас се приема като християнизирана версия на небесния зимен огън, на зимното слънце, свързва се с боговете на огъня. Затова се правят първите ритуални почиствания на конаците и аязмата, свързани с празничния танц на нестинарите. В някои райони срещу Атанасовден на открито, в параклис или на висок хълм се чака изгревът със запалени огньове. Пак на открито се редят трапези, пеят се песни, вият се хора, прескачат се огньове. На връщане се берат кокичета, кукуряк и бръшлян в чест на идващата пролет.

На Атанасовден не се работи нищо - за предпазване от шарка (наричат болестта "цветето"), синя пъпка, обриви и язви. Ако на Атанасовден е топло и снегът се топи, ще има плодородие през годината. Ако времето е хубаво и не вали сняг, следващата зима ще започне рано. Колкото е дебел снегът на Атанасовден, толкова плод ще даде лятото. На трапезата задължително трябва да има пиле и пита с мед. Приготвя се свинско с бамя.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано