Свети Стефан подпомага младоженците

Сподели във Facebook

На 27 декември се чества Свети Стефан. Мъжете, носещи името Стефан, са повече от 73 000 у нас.

Около 270 000 българи имат повод да почерпят на Стефановден. Стефан е сред най-разпространените имена в България. Денят на Свети Стефан се чества винаги на третия ден след Рождество Христово, нарича се за женитба.

Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Вечерта преди празника всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. В миналото момите слагали и ечемик под възглавниците си и се надявали да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина души дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на съвета на юдейските старейшини влизат в спор със Свети Стефан, но не устояват на "духовната му сила и мъдрост". Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано