Свети Трифон благославя лозята и виното

Сподели във Facebook

Почитаме Свети Трифон - лечител, който се прославил се с чудесата, които правел. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. На този ден празнуват всички с името Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка.

Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино.

Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето. Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 година след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано