ТЕЦ с инсталация за топене на въглища без отделяне на пепел

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Инсталират мощности за топене на въглищата и биогоривото в ТЕЦ "Бобов дол" в затворена среда, без отделяне на пепел. По този начин топлината директно ще постъпва в енергийните котли, информираха от дружеството.

Специалистите смятат, че по този начин ще се отделя по- малко въглероден диоксид от работата на парогенераторите.

Изграждането на инсталация за термолитично трансформиране на въглеводороди от обогатено енергийно гориво и други твърди горива в двустепенен нискотемпературен кипящ слой с капацитет 1,9 MW, ще се извърши от фирма "Декарт Корпорейшън".

Инсталацията термично ще разгражда горивото, при което ще се получава максимално количество топлина в условията на двустепенен, нискотемпературен кипящ слой, при ниско налягане. Термичното разграждане на твърди горива протичало в затворена система, която е отделена от околната среда. Инсталацията ще може да работи с основно гориво- обогатено енергийно гориво и шисти или други твърди горива. Но също и с биогорива- слама и други материали от селското и горското стопанство. Допустимо ще е да се ползва и смес от двете, се сочи в инвестиционния проект.

Заложената топлинна мощност на изхода на инсталацията е 5т/ч за обогатено енергийно гориво и до 1т/ч за шисти. Работната температура в инсталацията ще бъде 850-950 градуса. Технологично температурата е ниска и топенето на пепел и инертния остатък било изключено.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано