Тестове за неваксинирани на входа на заведения

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Държавният здравен инспекор Ангел Кунчев прогнозира, че през ноември ще се влиза в заведения а хранене с QR код.

"Ако не направим така, че да повишим броя на имунизираните, ще имаме много други проблеми, не само с ходенето до заведения, защото ще бъдем третирани като държава, която не е желателно да се посещава заради ниските нива на ваксинация", заяви Кенчев.

"При нас това ще важи за малко над 20 процента от хората, защото толкова са имунизираните към днешна дата. Целта на тази мярка е също така да не пречи на икономиката, на нормалния живот, а и в известна степен да стимулира тези, които още се колебаят дали да се ваксинират”, коментира здравният инспектор и уточни пред Нова, че сертификатът може да се носи както на хартиен носител, така и като приложение в телефона.

Кунчев коментира, че основната организация ще е в ръцете на собствениците на заведенията, които трябва да осигурят човек на входа, който да сканира QR кода, с което да се потвърди, че даден клиент действително е имунизиран.

В случай че искаме да посетим дадено заведение, но не сме имунизирани, доц. Кунчев обясни, че ще трябва да ни бъде направен бърз тест от персонала, преди да бъдем допуснати вътре и добави, че “вече има достатъчно евтини и лесни за употреба тестове”.

"засега локдаун това не се налага, но все пак да видим как ще се развият нещата", каза Кунчев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано