Топят китки за здраве и късмет

Сподели във Facebook

Продължават да се спазват традиционни обичаи в Пиринско.

Топят китки и беле́зи за здраве и късмет в Добринище, Якоруда, а също и в други населени места в района на Банско и Разлог. Якорудчани се готвят за Джерджевден още от 5 май, когато рано сутринта момите и невестите изваждат от сандъците шарените черги, с които накичват парапетите пред домовете си, а също и на площада. Преди да залезе слънцето, облечени в традиционни за региона носии, художествените самодейци към Народно читалище „Светлина – 1907“ в града отиват пред кметствот да пресъздадат старинния обичай „То́пене на беле́зи“, свързан с вярата на хората в доброто и надеждата за здраве и плодородие. Обичаят завършва с народно увеселение на самия Гергьовден.

На 6 май празнуват заедно ристияни и мюсюлмани в Якоруда. Отиват в храма, носещ името на Свети Георги Победоносец. Наричат го Джерджевденска църква, която се намира на мястото на старата Якоруда, опожарена през 1666 година. Правят се множество курбани за здраве на всички хора, даряват агнета.

Топене на китки правят в Добринище. Там ежегодно към самодейците се присъединяват всички местни жители, хора от Банско и селата. Обичяат е за здраве и берекет. Извършва се в още в Бачево, Белица. Пролетно цвете, с привързан червен конец към малко шишенце, се топи в глинени съдове. Те се заливат с вода и започва същинската част на обичая. По-възрастните жени запяват емблематичната песен „Свети Георги“, която се изпълнява само на този празник, а първородните дъщери в семейството започват да топят китки, подредени около икона на Свети Георги. Цветето се пази, а с водата от шишенцето се поръсват домовете за дълъг живот, здраве и благополучие.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано