Търговци протестираха пред РЗИ-Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка бнт Снимка: бнт

Собственици на заведения за бързо хранене и закусвални излязоха на мълчалив протест пред Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Предприемачите неудомяват защо здравните инспектори им забраняват да работят, а ОБДХ и Министерство на здравеопазването разрешават.

Недоволните спазваха дистанция и спазиха извънредното положение. Невъзможността на работят по изискванията, ги обрича на фалит и съответно глад в семействата им.

Голяма част от търговците са работили на гише последните няколко дни. След проверка на РЗИ обаче се е оказало, че не покриват изискванията и трябва да прекратят дейността си.

"На 2 април мина РЗИ и ни остави предписание, че не може да работим на гише. Въпреки спазваните дезинфекционни мерки. И указателни табелки, че трябва да има през 2 метра разстояние на хората. Те казват, че има струпване на хора и не може да работим на гише", каза пред БНТ Македонка Давидкова. Силвия Достумска - собственик на заведение, заяви, че е звъняла в МЗ. Казали й, че има право да работи. "БАБХ казват, че имаме право да работим, РЗИ не ни разрешава", чуди се Достумска.

Петър Иванов има няколко заведения за бързо хранене в града. Вече е съкратил голяма част от служителите си. Казва че, ако му бъде разрешено да продават на гише храна, ще успее да запази бизнеса си и да не фалира до края на извънредното положение. 

"Самите храни се изнасят абсолютно пакетирани, за да може да няма допир до хората и все пак спряхме да работим. Борбата, не само моята, а и на колегите е да запазим част от хората, въпреки загубите, които търпим, защото реално погледнато ние не печелим", коментира Петър Иванов. 

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград обясниха, че според разпоредбите на здравния министър заведенията за бързо хранене могат да работят само с доставка до адрес, но не и да продават на гише.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано