Търговските вериги отказаха български храни

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Чуждите търговски вериги  нас отказаха да продават български плодове, зеленчуци, млечни, месни храни и консерви върху половината от търговските си площи. Те отхвърлиха предложението на държавата, отправено към тях.

Сдружението за модерна търговия, в което членуват “Билла”, “Кауфланд”, “Лидл България ЕООД & Ко”, “Аванти”, “Промаркет” ООД и други, обяви, че искането погазва основните принципи на пазарната икономика и че ще насърчи сивия сектор. Аграрното министерство е предоставило днес на веригите за становище проекта за постановление на кабинета, съобщиха от бранша.

Планираните мерки бяха в търговските вериги да се обособят специални щандове, регали или хладилни витрини, в които се предлагат само български храни. В това число влизат: хляб, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, брашно, яйца, малсо, картофи, зеленчуци, плодове, консерви от месо, риба и сладкарски изделия.

От производителите не могат да бъдат изисквани никакви плащания, във връзка с предлагането за продажба на тяхната продукция, както и продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие, пише Агроновини.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано