Търсят българи в опожарения ферибот край Корфу, сред тях и санданчанин

Сподели във Facebook
Снимка бтв Снимка: бтв

Двама българи са в болница след пожара на ферибота край Корфу. В неизвестност остават 12 души, а 7 от тях са с потвърдено българско гражданство. Има съмнение и за още двама, но все още не е изяснена националността им, съобщи заместник-министърът на МВнР Велислава Петрова на брифинг.

Сред българите, за които няма информация Георги Махлелиев от Сандански. За това алармираха с притеснение негови близки в социалната мрежа. Той е тираджия. Сед оцелелите наши превозвачи са десетима шофьори от фирми в Югозапада. Шестима от тях са от Петрич. Един отях - Румен Методиев, публикува снимка с останалите оцелели петричани. Сред тях е и Радослав Илиев.

„Положението е много тежко, всичко е изгоряло. Камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени заедно със стоките в тях. Всеки камион е зареден между 800 и 1000 л нафта. При 160 камиона, това са 160 000 л нафта. Да се надяваме, че няма жертви, тъй като според колеги се губят около 20 души", коментира благоевградчанинът Александър Стамболийски.

На борда на ферифота са били 127 българи. Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу, каза Петрова. Консулът ни в Солун още вчера е посетил сънародниците ни и в момента също е там, обясни още тя. На всички евакуирани са осигурени храна и напитки. Сред евакуираните ни граждани има деца. Всички са добре. Двама българи са настанени в лечебно заведение на остров Корфу, един от тях е с много ниска сатурация и е интубиран, другият е в стабилно състояние.

Днес се очаква българите да бъдат транспортирани до Игуменица, а от там да продължат пътуването си до Италия или да се завърнат в България.

Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на ферибота „Юрофери Олимпия“, на който избухна пожар, на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051”, съобщават от външното ни министерство.

Министерство на външните работи оказва съдействие по всички възможни начини на сънародниците ни, тъй като част от тях са без документи, изгорели са на борда на ферибота, посочи зам.-министърът.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано