Удариха благоевградчани с три пъти по-скъпа такса за смет

Сподели във Facebook

Таксата за смет в Благоевград скочи тройно. От началото на годината тези, които са плащали 20 лева, вече са с налог от 54 лева.

Преди това благоевградчани плащаха жилищните си имоти смет в размер на 1,1 промила върху данъчната им оценка. През декември 2021 година съветниците решиха да увеличат таксата на 2,9 промила, а през януари следващата - промениха размера й на 2,1 промила. И двете такси обаче бяха обжалвани от тогавашния областен управител Николай Шушков в съда.

През декември миналата година влезе в сила решението по първото дело, касаещо утвърждаване на такса от 2,9 промила.

Възниква въпросът какво ще се случи след април, когато съдът ще заседава и се очаква да се произнесе по делото за променената на 2,1 промила такса смет? От кметствототозаявиха, че вариантът за възможно по-скорошно решение по темата е губернаторът да прекрати заведеното дело.

Още преди около месец обаче на брифинг по казуса, даден от тогавашния областен управител Николай Шушков, стана ясно, че това едва ли ще стане.

„Длъжни сме да изпълняваме съдебните решения и да приложим от 1 януари таксата от 2,9 промила. При следващо съдебно решение през годината тя веднага ще бъде коригирана от датата, в която влезе в сила, ще се преизчисли и надвзетото ще бъде приспаднато. Хората няма да бъдат ощетени и с 1 стотинка“, категоричен бе кметът на Благоевград Илко Стоянов, цитиран от struma.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано