Установиха защо река Струма потече оранжево-кафява

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Установиха кой и с какво е отровил река Струма, която преди два дни потече в оранжево-кафяв цвят.

За еколожгичната катастрофа алармира пъри кметът на Перник Станислав Владимиров. От РИОСВ информираха, че замърсяването е причинено от нерегламентирано изпускане на големи количества води, формиращи се при изкопите от изграждането на етапи от „водния цикъл" в Перник.

"При оглед на терен по поречието на реката над външната магистрала на Перник е намерен изкоп с новоизградена бетонова шахта. Над шахтата минавала метална тръба, която в следствие на извършените строителни дейности е била скъсана, а компрометираният участък е бил възстановен с гофрирана тръба. За нея към момента ВиК и Община Перник не предоставяли необходимата информация за предназначението, собствеността или налично разрешение за изпускане.
Отлагания с оранжево-кафяв цвят са установени по коритото на дере при моста на гара „Разпределителна“, където са установени и тръби, за които към момента от ВиК-Перник и Общината не предоставят информация", сочат в доклада си екоинспекторите.

На Общината са дадени осем предписания със срок за изпълнение до 4 октомври. Предписанията са за преустановяване на заустването на води от металната тръба, преминаваща под моста на гара „Разпределителна“, обследване на трасето при новоизградената шахта от „водния цикъл“, установяване на собствеността и почистване на установените в коритото на реката утайки. Проверките продължават. За установените нарушения е сезирана Главна дирекция „Национална полиция“, с цел установяване на всички обстоятелства по констатираното замърсяване.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано