Устройство за 60 000 лева отключва и най-модерния джип

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев, който води акция "Автоджамбази", разкри как най-лесно се отключва луксозна кола.

Почти 80 процента от откраднатите автообили се разфасоват на части. Предимно скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му", каза говорителката на Гешев.

Сийка Милева посочи, че кражбите на новите автомобили, които са с безключово запалване, става най-вече по метода "куфар". Крадците копират сигнала на ключа на автомобила от 5 метра разстояние. "Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лева. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и така наречения тип баничарки", заяви Милева.

Част от престъпите бригади действат на територията на Перник, Дупница и други населени места в Югозапада. Все още се рроверяват се автоморги и сервизи в региона. Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР. В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано