Утвърдиха нова цена на газа

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за август, считано от началото на месеца.

Комисия определи "Булгаргаз" да продава на цена от 297,89 лена /MWh, но без начислен достъп, пренос, акциз и ДДС, информираха от регулатора.

"Цената е гласувана след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1 август ценово заявление на „Булгаргаз“. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника. В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ в съответствие със сключеното Четвърто споразумение с компания от Азербайджан за периода от 1 юли до 30 септември", сочат от КЕВР.

"Необходимите количества природен газ за август са осигурени със сключен договор за доставка на втечнен природен газ . Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий „най-ниска доставна цена“ е сключил договори с две компании. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

"Основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси", се казва в част от съобщението.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано