Уведомяват властите в Благоевград преди клане на агнета
Стопаните на агнета и ярета, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници, са задължени да уведомяват санитарните власти.
24 часа преди клането им, собствениците трябва да звънят в Областната дирекция по безопасност на храните. Посочен е телефон 0885 767 649, на който отговаря д-р Калина Милушева, съобщиха от Кризисния щаб в Благоевград.
Разпоредени са строги хигиенните изисквания.
"Клане на дребни преживни животни за предстоящите Великденски празници трябва да се извършва от стопаните, само във ферми, регистрирани като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Допуска се клане само на дребни преживни животни, собственост на фермера. Месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача", информира директорът на ОБДХ Михаил Бащавелов.
Преди клането на агнета, трябва да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на животните. Персоналът е задължен да спазва всички санитарно–хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства. Клането трябва да се извършва в отделно, обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за „мръсни” операции и така наречената чиста зона. Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите", посочи д-р Бащавелов, който е част от Кризисния щаб в Благоевград.
Стопанствата трябва да се поддържат чисти и редовно да се измиват и дезинфекцират, за да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с остатъци от извършваната дейност, прах и други. С цел гарантиране на безопасността на добитото месо, закланите животни да се предават от фермера на крайния потребител без излишна забава.
Коментари