Увеличават се украинците в област Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Увеличава се бройката на пристигналите от Украйна бежанци в Пиринско. Най-много са те в Банско - 310. Други 30 души са избрали за свой подслон Добринище.

На територията на Благоевград избягалите от войната са приблизително 80. 14 от тях са в базата на Югозападния университет край пакр "Бачиново". Останалите са настанени в частни квартири и хотели.

В община Разлог са пристигнали към днешна дата 132 украинци. Те са дошли в района със собствени автомобили. Само за две семейства е бил подсигурен транспорт. Освен в Разлог, подслон са им дали в съседните села.

31 са чужденците в Сандански. 28 са в Петрич и две села. Най-много са в хотел "Мантар" в село Марикостиново- 13 души.

В община Гърмен изселниците са 26. От тях половината са в селата Лещен и Огняново.

В Симитли са само двама. Те са в село Железница.

Днес Министерският съвет реши да удължи до 15 април възможността лицата с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна в резултат на военните действия, които са влезли и останали на територията на Република България, да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила. Така и хората, които все още не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат подкрепа от държавата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Методи Митов -
    Интересно как така изведнъж, забравиха за тстване сертификати, карантина- ? И друго важно - децата от украйна нямат някои от зафължителните ваксини без които българчетата не ги допускат(а може би и не бива) в детски градини и училища! Внимавайте много!

Избрано